Geen categorie

Kickoff CLARIAH project (March 13, 2015)

Vrijdag 13 maart 2015 vindt de kick-off plaats van CLARIAH. Vossen is een van de leden van het kernteam van CLARIAH (Common Lab Research Infrastructure for the Arts and Humanities) dat  een digitale infrastructuur ontwikkelt die grote verzamelingen data en software uit verschillende geesteswetenschappelijke gebieden bij elkaar brengt. CLARIAH heeft 12 miljoen euro ontvangen uit de Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten voor de ontwikkeling van onderzoeksinstrumenten en het opleiden van wetenschappers. Zo kunnen geesteswetenschappers – van historici, letterkundigen en archeologen tot taalkundigen, spraaktechnologen en mediawetenschappers – discipline-overschrijdende vragen onderzoeken over bijvoorbeeld cultuur en maatschappelijke verandering.

Dit project is van groot belang voor de ontwikkeling van de geesteswetenschappen in Nederland; er is sprake van een digitale revolutie die de wijze van onderzoek drastisch zal veranderen. Ook de potentiële maatschappelijk impact is groot.

Betrokken organisaties bij CLARIAH zijn: DANS, Huygens ING, Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, Meertens Instituut, Beeld en Geluid, Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit. Naast de genoemde instellingen wordt een groot aantal andere onderzoekers en instellingen uit de geesteswetenschappen bij CLARIAH betrokken. Het NWO-programma Nationale roadmap grootschalige onderzoeksfaciliteiten maakt de bouw of vernieuwing mogelijk van grootschalige onderzoeksfaciliteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om telescopen, deeltjesversnellers, magneetvelden of databanken. Met dit programma investeren NWO en ministerie van OCW in toponderzoek: http://www.nwo.nl/programma-roadmap

consortium

 

Zes teams van wetenschappers ontvingen op 1 juli 2014 in totaal 81 miljoen euro voor het opzetten of verbeteren van onderzoeksfaciliteiten. De CLARIAH-aanvraag zal gedaan worden door het kernteam dat bestaat uit het KNAW-instituut HuygensING (penvoerder) en een beperkt aantal universiteiten en instellingen (datacentra). De basisopzet is die van de drie speerpunten (Taalkunde, Multimedia, en Gestructureerde Data). Ieder speerpunt bevat drie verschillende deelnemers: Onderzoekers uit de Geesteswetenschappen (groen) die de vragen stellen en de resultaten gebruiken voor hun eigen onderzoek, de ICT-onderzoekers (geel) die hun methoden kunnen ontwikkelen en/of verfijnen, gebruikmakend van de data van de Geesteswetenschappers en de Data Providers (rood): instellingen die de data hebben en het (CLARIN-compatibel) aan onderzoekers uit de Geesteswetenschappen beschikbaar stellen.

Meer informatie over de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO): http://www.nwo.nl/

NWO op YouTube: http://www.youtube.com/NWOVenC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.