Geen categorie

Talk and co-organizer of KNAW Domeinmiddag Geesteswetenschappen: Nep of niet nep

 

Co-organisator en keynote talk @KNAW Domeinmiddag Geesteswetenschappen: Nep of niet nep: “De veranderlijke halfwaardetijd van kennis en waarheid, en de poging daar grip op te krijgen”.

Er verandert veel in de wereld, maar op dit moment lijkt onze samenleving opnieuw te verkeren in een informatievertrouwenscrisis die alles op losse schroeven lijkt te zetten: nepnieuws, nepgeschiedenis, nepwetenschap, nepkunst, nepidentiteit; niets is meer wat het lijkt en niemand is meer te vertrouwen. Het wekt geen verbazing dat mensen het recht claimen op hun eigen versie van de wereld, hun eigen waarheid.

Binnen de geesteswetenschappen is het bestaan van verschillende perspectieven op de werkelijkheid een natuurlijk gegeven. De geesteswetenschappen hebben daarom een maatschappelijke rol te vervullen: hoe helpen wij de samenleving om te gaan met de diversiteit aan versies, visies en meningen zonder te ontwrichten?

Met o.a. voordracht van Piek Vossen (‘Het modelleren van waarheidsperspectieven’) en Beatrice de Graaff (‘Nepnieuws vroeger en nu: De uitvinding van fausses nouvelles als controlemechanisme’) en een nep-quiz.

Maandag 25 juni 2018 (15.30-17.30 uur)Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Aanmelden: https://www.knaw.nl/nl/actueel/agenda/aanmelden-nep-of-niet-nep