Geen categorie

Piek Vossen in docureeks “Dankzij Spinoza” – NTR/NPO Cultura 5 oktober 2017 19u45

 

De NTR zendt een interviewreeks “Dankzij Spinoza” uit op NPO Cultura (online en Ziggo-kanaal 222), steeds op donderdag om ca. 19u45 (tevens te zien via www.dekennisvannu.nl).

In iedere aflevering van de vierdelige reeks “Dankzij Spinoza” vertelt een Spinozaprijswinnaar van dit jaar en een van de vorige jaren over de impact van de prijs, waaraan een bedrag is verbonden van 2,5 miljoen euro.

In de laatste aflevering is Spinoza-winnaar Piek Vossen van de Vrije Universiteit van Amsterdam geinterviewd over zijn Spinoza-project “Understanding of Language by Machines” (ULM). De huidige winnaar Eveline Crone laat zien hoe het gedrag van pubers samenhangt met de ontwikkeling van de hersenen. Piek Vossen (winnaar 2013) legt zich toe op het verbeteren van het begrip van taal door computers.

OVERIGE DRIE AFLEVERINGEN:
14 september 2017: analytisch chemicus Albert Heck en religiewetenschapper Birgit Meyer. Heck wil doorgronden hoe het leven werkt en verdiept zich daarom in eiwitten. Meyer vindt het in het huidige tijdgewricht essentieel dat iedereen, gelovig of niet, beter inzicht krijgt in religiositeit.

21 september 2017: biofysicus Alexander van Oudenaarden en archeoloog Corinne Hofman. Van Oudenaarden is pionier op het gebied van de ’single-cell’ biologie. Hofman herschrijft de geschiedenis van het Caribisch gebied en onderzoekt de lokale Indiaanse cultuur.

28 september 2017: fysisch chemicus Michel Orrit en humaan geneticus Cisca WIjmenga. Orrit en Wijmenga ontwikkelden beiden methoden met zeer nuttige toepassingen. Dankzij Orrit kan tegenwoordige het genoom snel en goedkoop worden ontrafeld, en Wijmenga maakte het mogelijk eenvoudig te testen op de risicogenen voor glutonintolerantie.