Persbericht Vrije Universiteit Nationale Wetenschapsagenda (May 21,2015)

Klik hier om dit bericht in uw webbrowser te openen.
PERSBERICHT
21 MEI 2015 Twitter Facebook LinkedIn
VU-wetenschappers categoriseren 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda
Een groep wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam heeft de eerste 11.700 vragen van de Nationale Wetenschapsagenda automatisch gecategoriseerd. Nederlanders leverden massaal vragen in over onderwerpen als gezondheid, energie, big data, kunst en sport. Onder leiding van taalspecialist en VU-hoogleraar Piek Vossen is een trefwoordenlijst afgeleid van meer dan 9.000 woorden om vervolgens alle vragen te clusteren in een paar honderd groepen.

Online dynamische visualisatie
De Nationale Wetenschapsagenda is een initiatief van de overheid om wetenschap en maatschappij met elkaar te verbinden en geeft Nederlanders de kans om onderwerpen voor onderzoek in te dienen bij de wetenschap. Het resultaat van de clustering door de VU is te vinden in een online dynamische visualisatie. In de visualisatie zie je de clusters als bollen in een netwerk met onderlinge relaties op grond van de clustertrefwoorden. Clusters met een ring zijn zelf weer onderverdeeld in subclusters. Clusters zonder een ring en subclusters geven direct toegang tot de vragen met de trefwoorden.‘Waarom zijn er tegenwoordig zelfrijdende auto’s waarmee getest wordt, maar is deze ontwikkeling voor treinen nog totaal niet aan de orde?’ Zomaar een vraag uit de Nationale Wetenschapsagenda. Iedereen kan een wetenschappelijke vraag indienen die hij of zij graag door de wetenschap onderzocht zou willen zien. Dit  gebeurt vanaf nu elke zeven jaar en kon dit jaar voor de eerste keer, wat 11.700 vragen opleverde. In juni volgt een drietal congressen voor de verschillende wetenschapsgebieden om de resultaten te bespreken. Eind november 2015 vindt de presentatie van de uiteindelijke Nationale Wetenschapsagenda plaats.

NWA is blij met de groep VU-wetenschappers
Het indelen en beoordelen van de vragen blijkt een enorme klus. Het secretariaat van de NWA is blij met het werk van de groep VU-wetenschappers: “Niemand kon vooraf weten hoeveel werk er op ons af zou komen. Dankzij de clustering door de VU zijn we nu voortvarend aan de slag”, aldus een woordvoerder van de NWA.

Trefwoorden en thema’s
Op grond van patronen van woorden en een vergelijking van het woordgebruik in de vragen met woordgebruik in het algemeen maakten de VU-wetenschappers automatisch een trefwoordenlijst van meer dan 9.000 woorden die kenmerkend zijn voor bepaalde thema’s. Dit zijn woorden als “leven”, “ziekte”, “kunst”, “energie”. Vervolgens is voor iedere vraag bepaald welke trefwoorden er in voor komen. De stijl van de vragen is namelijk erg divers, wat ertoe kan leiden dat vragen over dezelfde onderwerpen toch heel anders omschreven zijn. Daarna zijn alle vragen met elkaar vergeleken om te zien hoeveel trefwoorden ze delen. Door de gedeelde trefwoorden in te delen in groepen kan de grote hoeveelheid reacties snel en efficiënt worden verwerkt.

Over Piek Vossen en Computational Lexicology & Terminology Lab
Het Computational Lexicology & Terminology Lab (CLTL) is een onderzoeksgroep aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de VU die computerprogramma’s ontwikkelt om automatisch teksten te interpreteren. Piek Vossen is hoofd van het CLTL en hoogleraar Computationele Lexicologie. In 2013 won hij de prestigieuze Spinoza-premie. Het team dat aan de clustering heeft gewerkt bestaat uit de onderzoekers Emiel van Miltenburg, Kasper Welbers, Hennie van der Vliet, Wouter van Atteveldt en Piek Vossen.

NOOT VOOR DE REDACTIE
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Piek Vossen (www.vossen.info).

Persvoorlichting VU Piek Vossen
T 020 5985666 T 020 5986457
E pers@vu.nl E piek.vossen@vu.nl
Tw http://twitter.com/vuamsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.