Invited Chair/co-organizer of 3rd SPUI25 evening (Feb.06,2014)

Spui25

 

Invited Chair/Co-organizer together with the Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) and the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) of 3 lectures on “Digital Humanities: Hype or Revolution” at Spui25, Amsterdam, the Netherlands.

Info on this topic (in Dutch):

February 6, 2014: Digital Humanities: hype of revolutie? Deel 3: “Het gezicht van de sociale media
Spui 25, Amsterdam [hier aanmelden]
Met: Piek Vossen (VU), Richard Rogers en Erik Borra (UvA), Wieneke van Vucht en Herman Meijer (Pauw & Witteman). Moderator: Sandra Rottenberg.

Social media speelden tien jaar geleden nog nauwelijks een rol in ons bestaan, maar inmiddels kunnen we ons haast geen leven zonder Facebook, Twitter en LinkedIn meer voorstellen.

Door het gebruik van social media te bestuderen, kun je veel te weten komen over wat mensen beweegt. Hoe wordt er in Nederland gedacht en gepraat over de economische crisis, over gezondheid, over het cultuurbeleid? Waarom stemmen mensen voor een bepaalde politieke partij?
Onderzoek en analyse van sociale media kan hierover een schat aan informatie opleveren, die van grote waarde is voor bijvoorbeeld de traditionele media. De makers van tv-programma Pauw & Witteman analyseren samen met onderzoekers van de UvA het gebruik van social media. Wat levert deze samenwerking op? En hoe ziet de toekomst eruit: welke wensen en kansen zijn er?

———————————

Deze serie van 3:

De humanities lijken lang aan de zijlijn te hebben gestaan van de stormachtige ontwikkelingen in de wetenschap van de laatste eeuwen, maar de digitalisering van onderzoeksgegevens en collecties leidt nu tot een nieuw elan. Digitalisering bereidt de weg voor nieuwe onderzoeksvragen, analyses en toepassingen die voorheen niet mogelijk waren.

Wat zijn de digital humanities? Waarom noemt men ze ‘the Next Big Thing’? En in welke maatschappelijke behoefte voorziet het fenomeen? In drie bijeenkomsten, georganiseerd door KNAW en NWO en ingeleid door Piek Vossen, geven wetenschappers hun visie op de ontwikkelingen.

Vorige data in deze reeks