Geen categorie

Invited Chair/co-organizer of 2nd SPUI25 evening (Jan.21,2014)

Spui25

 

Invited Chair/Co-organizer together with the Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) and the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) of 3 lectures on “Digital Humanities: Hype or Revolution” at Spui25, Amsterdam, the Netherlands.

Info on this topic (in Dutch):

January 21, 2014 (8-10 p.m.): Digital Humanities: hype of revolutie? Deel 2: De Gouden Eeuw: de ontsluiting van een schatkamer aan informatie
Spui 25, Amsterdam [hier aanmelden]

Met Piek Vossen (VU), Julia Noordegraaf (UvA) en Inger Leemans (VU). Moderator: Sandra Rottenberg.De Gouden Eeuw spreekt tot de verbeelding als kraamkamer van ideeën die tot de dag van vandaag opgang doen. Denk bijvoorbeeld aan de beurs, of aan de registratie van patenten. Het is ook een periode waarvan veel data beschikbaar zijn, verspreid over talloze bronnen en databases. Om de ontwikkelingen uit de periode van de Gouden Eeuw te kunnen duiden, is het nodig om alle informatie uit de diverse bronnen beschikbaar te maken. Hoe? Dat is één van de grote uitdagingen in de digital humanities.

———————————

Deze serie van 3:

De humanities lijken lang aan de zijlijn te hebben gestaan van de stormachtige ontwikkelingen in de wetenschap van de laatste eeuwen, maar de digitalisering van onderzoeksgegevens en collecties leidt nu tot een nieuw elan. Digitalisering bereidt de weg voor nieuwe onderzoeksvragen, analyses en toepassingen die voorheen niet mogelijk waren.

Wat zijn de digital humanities? Waarom noemt men ze ‘the Next Big Thing’? En in welke maatschappelijke behoefte voorziet het fenomeen? In drie bijeenkomsten, georganiseerd door KNAW en NWO en ingeleid door Piek Vossen, geven wetenschappers hun visie op de ontwikkelingen.

Andere data in deze reeks