Geen categorie

Invited Chair/co-organizer of 1st SPUI25 evening (Dec.10,2013)

Spui25

 

Invited Chair/Co-organizer together with the Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) and the Netherlands Organisation for Scientific Research (NWO) of 3 lectures on “Digital Humanities: Hype or Revolution” at Spui25, Amsterdam, the Netherlands.

Info on this topic (in Dutch):

December 10, 2013 (8-10 p.m):  Digital Humanities: hype of revolutie? Deel 2: “De digitale kaart van Landschap, Architectuur en Verstedelijking“.
Spui 25 [hier aanmelden]

Met Piek Vossen (VU), Marianne Linde (TNO) en Maurice de Kleijn (VU). Moderator: Sandra Rottenberg.

De virtuele en de fysieke wereld worden in toenemende mate één. Google-earth en Google-ocean, overal – aanwezige en altijd – draaiende beveiligingscamera’s zijn bekende voorbeelden waarbij van de digitale wereld gegluurd wordt in de fysieke wereld. Ook het omgekeerde vindt plaats: augmented reality projecteert de digitale wereld op gebouwen (makelaardij), auto’s (politie), en mensen en hun mobiele sporen (waar zijn je vrienden nu?).

Voor de digitale humanities tekenen zich ongekende mogelijkheden af om de complexe context van landschap, archeologie en architectuur zowel fysiek als digitaal in kaart te brengen en eventueel visueel te realiseren als een geïntegreerd product en zelfs als een product dat verandert in de tijd. Dit is niet alleen belangrijk voor de interpretatie van de schaarse informatie die we hebben uit het verleden maar ook de voor de beeldvorming van waar we vandaan komen en waar ontwikkelingen naar toe lijken te gaan.

———————————

Deze serie van 3:

De humanities lijken lang aan de zijlijn te hebben gestaan van de stormachtige ontwikkelingen in de wetenschap van de laatste eeuwen, maar de digitalisering van onderzoeksgegevens en collecties leidt nu tot een nieuw elan. Digitalisering bereidt de weg voor nieuwe onderzoeksvragen, analyses en toepassingen die voorheen niet mogelijk waren.

Wat zijn de digital humanities? Waarom noemt men ze ‘the Next Big Thing’? En in welke maatschappelijke behoefte voorziet het fenomeen? In drie bijeenkomsten, georganiseerd door KNAW en NWO en ingeleid door Piek Vossen, geven wetenschappers hun visie op de ontwikkelingen.

Volgende data in deze reeks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.