Vossen bijdrage landelijke master Language (Feb/Mei 2015)

Masterlanguage_1000x288

 

Piek Vossen verzorgt samen met Prof. W. Spooren een vak voor de landelijke Masterlanguage: “Kan de computer concreetheid meten?” Tekstbegrijpelijkheid en automatische taalanalyse van het Nederlands.

 

Inhoud

Wie begrijpelijk wil schrijven doet er goed aan concreet te zijn. Lezers willen graag concrete informatie lezen en onderzoek laat zien dat concrete teksten interessanter, meer motiverend en begrijpelijker gevonden worden dan abstracte teksten. Een vaak genoemde verklaring voor concreetheidseffecten is dat de voorstelbaarheid van concrete informatie de lezer helpt. Immers, van concrete woorden en zinnen kunnen we ons een goede voorstelling maken. Daardoor kunnen we concrete informatie makkelijker en beter opslaan in ons geheugen. Dat gemak vertaalt zich hierin dat concrete informatie interessanter en begrijpelijker wordt gevonden en beter onthouden. Concreet schrijven is dus heel belangrijk voor begrijpelijkheid. Toch zijn er weinig tot geen hulpmiddelen voor de schrijver om concreetheid te bereiken.

In deze cursus onderzoeken we wat er nodig is om de computer concreetheid van informatie te laten herkennen. Hierbij gaat het dus om het automatisch kunnen herkennen van concreetheid.

Aan de orde komen:

Februari -maart

1. begrijpelijkheid van taal (Wilbert Spooren)
2. concreetheid van taal (Wilbert Spooren)

April-mei

3. (computationele) lexicons (wordnet – framenet) en corpora (Piek Vossen)
4. het representeren en meten van concreet – abstract en perceptuele associaties  (Piek Vossen)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.